Tuesday, August 16, 2011


Wednesday, March 16, 2011

Digital Potrait and Photography Packages

Digital Potrait and Photography


Untuk keterangan lanjut dan melihat contoh digital potret layari facebook page kami
-artnoob-
Tempahan dibuka Sekarang!! 

Sunday, March 13, 2011

Keadaan Jepun Sebelum dan Selepas Bencana

Sendai Airport


Banyak lagi di link nie. Sumber dari Google

Semua Yang Berlaku Telah Termaktub dalam Al-Quran

 بِسْــــمِ ﷲِالرَّحْمَنِ الرَّحِيم

اَلسَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ


Tarikh gempa yg berlaku di Jepun adalah pada 11/3/2011 bersamaan 6 RabiulAkhir 1432 Hijah -6/4/1432.
Pecahkan tahun Islam mcm ni 14 | 32.
Rahsia tersirat dalam no.14 dan bulan RabiulAkhir(bulan ke4).
Rujuk Al-Quran juzuk 14,ayat 4. iaitu surah Al-Hijr.

"Dan kami tidak membinasakan suatu negeri, melainkan sudah ada ketentuan yang tetap baginya".
 
Kenapa Jepun?
Kedudukan Jepun dlm geografi : Latitiud 36, Longtitud 138
Dalam tahun 1432, pecahkan lg 3 | 2. Ambil no.3 dan latitud, longitud
3+6+1+3+8 = 21
2+1 = 3. No 3 merujuk kpd negara Jepun.

Wilayah Seedai pada kedudukan geografi Latitiud 38'15 dan Longtitud 140'53
maka 3+8+1+5+1+4+0+5+3 = 30
3+0 = 3. wilayah yang maksudkan dgn angka 3 adalah Wilayah Seedai di Jepun.

gempa bumi berlaku pada masa 1446 waktu Jepun..
maka 1+4+4+6 =15
1+5 = 6
membawa maksud masa yang akan berlaku.

1432-pecahkan 14. 1 | 4. Maka angka satu boleh di kelaskan sebagai permulaan hari. maksudnya di dalam Islam. Jumaat adalah hari pertama dalam minggu itu. Angka satu memberi maksud malapetaka itu akan berlaku pada hari Jumaat.

Lihat.. betapa benarnya ayat Al Quran. segala yang di nyatakan tetap berlaku. walaupun suduh berabad kitab Quran di turunkan.

p/s: untuk info bersama. Pray for Japan

Monday, March 7, 2011

♥PERUMPAMAAN CINTA♥

Aku tertarik pulak dengan petikan yang baru aku jumpa ni

♥♥♥♥♥♥♥
Tak perlu mencari teman secantik BALQIS,
Jika diri tak seindah SULAIMAN,
Mengapa perlu teman setampan YUSUF,
Jika kasih tak setulus ZULAIKHA,
Tak perlu diri menjadi seteguh IBRAHIM,
Jika tak sekuat SARAH,
Mengapa dambakan teman seistimewa SITI KHADIJAH,
Jika diri tak sesempurna seperti RASULULLAH S.A.W, 
♥♥♥♥♥♥♥ 
"Janganlah pandang dengan mata, pandanglah dengan mata HATI"
"Engkau pasti akan temui cinta SEJATI"
♥♥♥♥♥♥♥


Erk..tibe2 jiwa cintan lak

Sunday, March 6, 2011

Rahsia Nak Speaker Sedap

بِسْــــمِ ﷲِالرَّحْمَنِ الرَّحِيم

اَلسَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ

Aku sebenarnya baru berjinak-jinak dalam bidang sound quality, ni sume gara2 sifu aku la Fahmi Hud. Aku pomot nama ko bro..sorry bro.haha. Aku tak da la tau sangat pasal sound quality ni, nak kongsi apa yang aku tau je. 

Rahsia Besar Nak Speaker Sedap (Best sound quality)

1. Sumber
  • mesti CD ori punye (kadang2 kualiti bunyi CD ori Malaysia tak sesedap yang luar negara punye)
  • Lagu mesti dalam format lossless, (FLAC,WAV,ISO,APE) tak main format MP3 ni. boleh download je kat sini http://allvpop.com/. Perbezaannya pada bitrate. Format MP3 biasanya dalam 192kbps, format FLAC bitrate dalam 1100kbps++ maknanya sedap lagi jelas. Player yang bagus untuk main format ni adalah Foobar.

2. Hardware (Peranti Keras)
  • Sound card - untuk laptop khasnya, memang tak da built in sound card. Rekemen guna USB DAC PCM2704 da ok. Tak mahal RM90 je. PCM**** tu adalah komponen penting dalam sound card.
 Mini USB DAC PCM2704

Casing buat sendiri je
  • Kapasitor 
   Haruslah yang berkualiti (made in Japan)

3. Kabel
  • Guna lah 'monster cable'. Agak beratus jugak la harga.


4. Jenis Material Speaker
  • Material kayu (wooden) yang paling bagus. 

 Edifier R1200T 2.0 studio audio speaker. 
Jenis bahan: Wooden MDF 


5. Ciri-ciri
    • Watt : Speaker dan amplifier yang mempunyai power yang tinggi, bunyi akan lebih jelas dan kuat. Takde masalah kalau nak buka volume kuat2, bunyi speaker tak akan pecah. Memang bergegar la nanti. Power dikira dalam RMS (root mean square).  
      • Signal to noise ratio (SNR): 85dBA. Maknanya berapa kuat bunyi speaker untuk sedap didengar dan tidak menyakitkan telinga bergantung pada nilai dBA-nya. 

        Ada banyak lagi faktor nak speaker jadi sedap. Pro2 sound quality tau la, aku belum sempat stadi jauh lagi. Sebenarnya tak perlu speaker mahal sampai beribu riban, lain la yang betol2 gile sound quality, jenis telinga da 'rosak' punya orang, anak menteri, datuk2 banyak duit boleh la beli, cukup dengan ikut aspek yang dinyatakan di atas. Untuk yang baru berjinak-jinak, standard speaker bajet RM150++ je yang spec minimum macam yang bawah ni tambah dengan mini USB DAC da cun da. Speaker keluaran Edifier adalah yang paling baik.

        Edifier M3400 
          
        • Power output: RMS 8W × 2+18W (THD=10%)
        • Signal to noise ratio (SNR): 85dBA
        • Input socket: Stereo RCA Line-in
        • Input impedance: 10Kohm
        • System frecuency response: R/L 200Hz-20KHz   SW 30Hz-140Hz
        • Adjustment Modes: Volume of line controller, Bass level
        • Bass unit: Magnetically shielded, 6.5 inch (166mm), 4ohm
        • Mid-range unit: Magnetically shielded, 3 inch (78mm), 4ohm
        • Tweeter unit: Magnetically shielded, 3/4 inch, 8 ohm
        • Input power: Refer to the Voltage information on rear panel
        • Subwoofer dimensions: 234(W)×261(H)×305(D)mm
        • Satellite dimensions: 90(W)×181(H)×137(D)mm
        • Weight: Approximately 8.8kg

        Pesanan : Dapatkan nasihat pro sebelum membeli speaker, kalau tak nak rugi.


        Saturday, March 5, 2011

        Setiap Pertanyaan Pasti ade Jawapannya

        Kita selalu bertanya dan Quran sudah menjawabnya

        Kenapa aku diuji?
        Quran menjawab , 

        Apakah manusia itu mengira bahawa mereka dibiarkan saja mengatakan ,” Kami telah beriman, sedangkan mereka tidak diuji? Dan sesungguhnya Kami telah menguji orang-orang yang sebelum mereka , maka sesungguhnya Allah mengetahui orang-orang yang benar , dan sesungguhnya Dia mengetahui orang-orang yang berdusta.” Surah al-Ankabut , ayat 2-3.
         
        ===============================================
        Kenapa aku tak dapat apa yang aku idam-idamkan?
        Quran menjawab ,

        Boleh jadi kamu membenci sesuatu padahal ia amat baik bagimu, dan boleh jadi pula kamu menyukai sesuatu , padahal ia amat buruk bagimu. Allah mengetahui sedang kamu tidak mengetahui.” Surah al-Baqarah , ayat 216.
         
        ================================================
        Kenapa ujian seberat ini?
        Quran menjawab,

        Allah tidak membebani seseorang melainkan sesuai dengan kesanggupannya.” Surah al-Baqarah, ayat 286.
         
        ================================================
        Kenapa kita rasa frust?
        Quran menjawab ,

        Janganlah kamu bersikap lemah , dan janganlah pula kamu bersedih hati , padahal kamulah orang-orang yang paling tinggi darjatnya , jika kamu orang-orang yang beriman. “Surah Ali Imran , ayat 139.
         
        ================================================ 
        Bagaimana harus aku menghadapinya?
        Quran menjawab ,

        Dan mintalah pertolongan (kepada Allah) dengan jalan sabar dan mengerjakan sembahyang , dan sesungguhnya sembahyang itu amat berat kecuali bagi orang-orang yang khusyuk.” Surah al-Baqarah ayat 45.
         
        ================================================
        Kepada siapa aku berharap?
        Quran menjawab,

         Cukuplah Allah bagiku , tidak ada Tuhan selain daripadanya. Hanya kepadanya aku bertawakal .” Surah at-Taubah, ayat 129.
         
        ================================================
        Apa yang aku dapat daripada semua ujian ini?
        Quran menjawab ,

        Sesungguhnya Allah telah membeli daripada orang-orang mukmin , diri dan harta mereka dengan memberikan syurga untuk mereka.” Surah at-Taubah , ayat 111.


        ================================================ 
        Aku tak tahan!
        Quran menjawab ,

        ”....dan janganlah kamu ber putus asa daripada rahmat Allah. Sesungguhnya tiada berputus asa daripada rahmat Allah melainkan kaum yang kafir.” Surah Yusuf , ayat 12.
         
        ================================================ 
        Sampai bila aku akan merana begini
        Quran menjawab,

        Kerana sesungguhnya sesudah kesulitan itu ada kemudahan. Sesungguhnya sesudah kesulitan itu ada kemudahan. “ Surah al-Insyirah, ayat 5-6.

        Sudah! Jangan mengeluh lagi. Pergi baca Quran.
         

        Singapura Negara Denda Menenda

        26 FEB lepas jumpa lagi aku pada Singapura, kali ni berpeluang jugak aku pegi tempat menarik kat sana sebelum ni pergi sana dengan family sekadar melawat sedare je tak sempat nak jalan-jalan. Memang best la..rugi tak pergi.

        Iklan promosi singapura satu ketika dulu

        *
         * 
        Sebelum cite pasal singapura kena pass imegresen dulu
        *
        *
        ...................BERMULA NYA....................
        .................DI SINI.................. 

        Benda penting yang perlu ada

         
        Jangan la hilang benda alah ni, memang best la kena tahan kat imegresen nanti. Passport individu warna merah passport kumpulan warne hijau yep




        Singapura, negara penuh dengan Denda

        Singapura kan mengamalkan suasana yang bersih dan ceria. Peraturan kat sana memang ketat, macam2 larangan dia letak..yang aku tau tak boleh makan dan bawa masuk chewing gum, buang sampah merata-rata, rupanya ada banyak lagi yang pelik2.  Pada kita memang la agak pelik dan menyusahkan je. Malaysia pun patut jadikan contoh ni.


        Baju aku nie,,smart tak??

         
        Haha, bagi makan monyet pisang pun kena saman..




        OK, ni la tempat2 yang kitorang pergi

            
                   Merlion Park         
           
        Pehal flat je bangunan ni?? Unik giler

                         Masjid Sultan               
                          
        Beli n Bla di Arab Street

         Tandas??Erk... Agak2 ade feel tak buang hajat kat sini

        Universal Studio

         Skyride

        Ape pun bestnya kat Singapura. Lagi best Malaysia
        Ada benda Singapura tak ada, tapi ada kat Malaysia

        (= , =)''??

        budu..

        Saya bangga jadi ANAK MALAYSIA!!

        Monday, February 28, 2011

        Jamming@Kelisa

        Siapa sangka kat hostel pun ley jamming
         Tak payah nk pergi studio
        Tak payah nk sound system gempaq2
        pakai TV je beb.. 

        Dibawakan khas dari Kelisa 
         Ready to ROCKKK!!!

        KDT Band 
        (Kugiran Depan TV)
        Dari kiri- Nasrul(superb guitaris), Mahfuz(Drummer from Korea)

        Dari kiri- Nasrul(vokalis), Saha(Greatest Drummer), Mahfuz(guitaris from Korea)
        tak sangka Saha ada bakat jadi drummer bai..


        Nas dah boleh wat studio jamming ni.. 
        <<<<<Credit to PS3 and set RockBand Nasrul>>>>>



        Monday, February 21, 2011

        Vote to Yushafizie


        Yushafizie follower ke-20 aku
        Beliau sungguh teruja dengan no.20 tue..
        Aku lagi teruja bila bakal MPP UTHM follow aku..huhu
        mari warga UTHM
         VOTE YUS!!

        Tak ade Keje..^^


        Haha..bosan.. 
        Kata-kata semut berguna gak ek.
        ^_^
        tangge page ke-10
        boleh la.

        Senjata Rahsia Nuffnang

        Memang ramai yang diluar sana berjaya menjana duit dengan program Nuffnang ini dan ada juga yang menjana 5 angka sebulan hanya dari satu blog mereka....

        TETAPI lebih ramai lagi yang GAGAL !

        Mereka GAGAL kerana..

        Tidak tahu macam mana nak bermula.
        Tidak menggunakan "tools" PERCUMA yang tepat untuk meningkatkan traffic blog...
        Tidak memanipulasi "nuffnang featured post"
        Tidak tahu rahsia "nuffnang innit"...
        Tidak menggunakan senjata "nang it"
        Tidak mendapat syarat trafik minima
        Dan macam-macam lagi..

        Dan...ini yang aku jumpe, ebook 


         Sumber : http://nuffnang.tk/

        "Ade yang kata bende ni boleh percaye ke? "
        "Mereka ni sekadar nak buat duet je buat ebook cmnni.."
        aku pun tak amek serius bende ni 
        lantak la ape pon, aku cume nak berkongsi je.. 
        Terima Kasih 

        Sunday, February 20, 2011

        Badminton dan Air Buah Size 'L'


        بِسْــــمِ ﷲِالرَّحْمَنِ الرَّحِيم

        اَلسَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ


                    Pada Jumaat malam 18 Feb, Aku, Fattah dan  Izra dengan bangganya bersiap sedia untuk memukul bola tangkis. Nampaknya kami bertiga jela yang gerak ke gelanggang badminton UTHM, budak-budak lain pergi main futsal dulu.

        Tibanya dekat gelanggang badminton, perghh bengang betul ada budak cina dengan slumber dia je main kt tempat kami. Apalagi, Fattah dengan skema nye panggil budak cine tue,  "Eh, kami da tempah gelanggang ni dulu". Balas budak cina tu, "kami pun tempah ni jugak ma, kami tempah sekali dua gelanggang dari pukul 7.30 sampai pukul 10.00". Cis, macam mana boleh clash ni, mana boleh tempah sekali dua. Agar tidak menimbulkan ketidakpuashatian dekat situ, diorang mengajak kami join main bersama, dalam hati aku berkata "Baik jugak diorang ni". Kami pun ok je, sebab kitorang cuma bertiga je, kalau main mesti tak larat, baik main beregu dengan diorang tak la penat.  

        Game dimulakan, Aku beregu dengan Izra. Kelihatan pihak lawan, salah seorang tu nampak macam sengal je, kasut pun tak pakai..hehe ada chance nak labi dia ni. Pukulan demi pukulan kami bagi. Kami belasah mereka habis-habisan. Pong!! dengan satu smash tajam dari aku, mematahkan serangan pihak lawan. yeah!!..ambek ko. 

        Ni die pelapis Legasi Sidek

        Anak-anak Sidek

                  Ceh..tapi cerita sebenarnya adalah sebaliknya..wuahahaa. Permulaannya baik..last, kitorang yang kena balik, sengal Izra, main la betul-betul, pemalas betul nak kejar bola..hahaha. Habis game tu, Fahmi pula datang. Kitorang main silih berganti sampai lebam. Akhirnya, sampai la pula pemain pro, Amirul, Hisyam, Sharul, Syukur, Izzat, dan Azrin ngan Anan yang bajet pro tu.hahaha. Kitorang hantar pasangan beregu, Izzat dan Amirul, pihak lawan pula, budak cina pakai spec, dengan budak cina muka macam Lin Dan, bak kata Izra. Mula-mula leading baik punya, last-last kalah juga..hampehhh. 

        Habis game, Aku, Fahmi, Hisyam, Sharul , Syukur dengan Izra pekena air buah dekat pasar. Amek ko, aku, Fahmi dengan Hisham buat kerja gila order gelas besar punye..size 'L' beb dengan satu sedut dalam beberapa saat je air sudah habis setengah gelas. Seyes haus gila ni, terasa perut kembong dengan air je. 

        Da habis pulak..Ni Size L punye RM5..

        Perbezaan gelas size S dengan size L

        Kepada Sharul, Izra n Syuko tak gentle la order gelas kecik je.hahaha.

        p/s : thanks kepada budak2 cine..nice game. Kepada Fahmi, thanks pinjamkan duit.


        Tuesday, February 15, 2011

        Keajabaiban Rasulullah

        بِسْــــمِ ﷲِالرَّحْمَنِ الرَّحِيم

        اَلسَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ

        Selamat Menyambut Maulidul Rasul


         Sesungguhnya Allah dan para malaikat-Nya bersalawat (memuji dan berdoa) ke atas Nabi (Muhammad s.a.w). Wahai orang-orang yang beriman bersalawatlah kamu ke atasnya serta ucapkanlah salam dengan penghormatan. [Al-Ahzab: 56]


                   Selawat dan salam ke atas junjungan besar kita Nabi Muhammad S.A.W. Kita panjatkan kesyukuran kepada Allah atas limpah dan kurniaNya kita dapat bertemu dengan 12 Rabiulawal hari kelahiran Nabi Muhammad S.A.W yang amat bermakna kepada umat Islam. Di hari yang mulia ini, yang tengah duduk berfacebook, tengah berblogger dan tidak lupa juga pada yang tengah dilamun mimpi indah sebab cuti hari ini. Ayuh, marilah kita mengingat kembali peristiwa kelahiran Nabi kita, Muhammad S.A.W.

        Kita semua tahu Baginda dilahirkan di Mekah dan masyarakat Arab pada ketika itu penuh dengan kesesatan, menyembah berhala dan berbuat maksiat. Alhamdulillah, dengan usaha dakwah Rasulullah S.A.W, kehidupan masyarakat Arab telah bertukar wajah  kepada ajaran Allah. Walaupun sekarang ini Mesir telah dilanda krisis, diharap umat Islam disana tidak lari dari ajaran Islam agar masyarakat Islam kembali aman dan damai.

        Semasa kelahiran Nabi Muhammad S.A.W macam-macam keajaiban yang dikategorikan sebagai irharsh.Irhash merupakan peristiwa luar biasa yang dialami oleh manusia biasa dan hanya diberikan kepada seorang nabi sebagai tanda kenabiannya.

        Semasa Baginda dalam kandungan ibunya, Aminah. Aminah tidak berasa susah seperti para-para wanita yang hamil di luar sana. Kehamilannya dirasai ketika tidur, malaikat telah datang dan mengatakan beliau telah mengandungkan seorang Nabi dan penghulu sekalian umat Islam. Selain itu, kehamilannya ditandai dengan haidnya terputus dan berpindahnya cahaya darpada wajah Abdullah ke wajahnya.

        Tanah-tanah yang kering menjadi subur, pohon-pohon subur dan berbuah lebat. Haiwan-haiwan pun sibuk berdiscuss tentang kelahiran Baginda.


        Dalam Al-Quran, surah Al-Fil, telah menyebut tentang peperangan tentera bergajah datang menyerang kota Mekah. Namun apabila mereka sampai ke tempat tersebut, gajah-gajah tersebut berhenti dan malu hendak berjalan, kemudian berundur dengan izin Allah.

        Kemudian, berlaku goncangan di Istana Kisra, kesemua tiang-tiang seri nya dan runtuh menunjukkan tanda-tanda kejatuhan kerajaan tersebut.

        Selain tu, peristiwa yang amat mengejutkan orang Parsi, api di negara Parsi yang tidak pernah padam, telah padam dengan sendirinya. Api tersebut merupakan  sembahan orang Majusi yang dianggap tuhan.

        Akhirnya, Mekah pula diterangi cahaya putih, menunjukkan tanda kelahiran Baginda.

        Sebenarnya banyak lagi kejadian luar biasa yang berlaku ketika kelahiran Rasulullah yang tidak sempat dihuraikan lagi. Jelaslah bahawa, kelahiran Rasulullah yang luar biasa membuktikan kemuliaan Baginda di sisi Allah.

        Sambil Baca itu dengar lagu ini

        Marilah kita sama-sama berselawat ke atas Nabi اللَّهُمَّ صَلِّ عَلَى مُحَمَّدٍ وَعَلَى آلِ مُحَمَّدٍ 
        mudah-mudahan para pembaca yang membaca kisah ini, diberkati dan disayangi Allah, Rasul dan Para Malaikat. InsyaAllah..



        Saturday, February 12, 2011

        Ade ape dengan 2011??

        بِسْــــمِ ﷲِالرَّحْمَنِ الرَّحِيم

           اَلسَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ
        Korang tau x tahun nie, tahun yang agak unik.
        cube korang tengok tarikh nie, 
        1-1-11 , 
        11-1-11, 
        1-11-11,
        11-11-11
        mmg tarikh yang cantek.
        Kalau yang nak kawin tue, memang suke amek tarikh nie..hantaran pown kalau boleh nak RM11111.....
        anak lak nak 11.haha

        Sekarang cuba ini:
        ambil 2 digit terakhir tahun kelahiran korang
        (aku amek contoh tahun lahir aku, 1990 amik 90 je )
        dicampur dengan umur korang tahun ini.
        (umur aku 21)
        Korang amek kalkulator kire sendiri
        90 + 21 =111...
        SEMUA PENGIRAAN AKAN MENJADI 111 .

        الله أكبر   miracle kn? 
        Korang try la^^

        Friday, February 11, 2011

        Doa Menghadapi Peperiksaan

         بِسْــــمِ ﷲِالرَّحْمَنِ الرَّحِيم

        اَلسَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ


        Bila exam ataupun test sudah menjelma, macam2 gelagat yang ade. Sume orang jadi gelabah dan stress. Ade yang sampai sanggup tak tido malam, tak kuar bilik..makan minum pon tunggang langgang.. Tapi ade gak yang still cool sempat maen game, game ape? Defence of the Ancient (DotA)  la..ape lagi. Dengan ini, aku nak kongsi doa-doa ketika menghadapi situasi peperiksaan yang kita boleh amalkan bersama..


        Doa memulakan ulangkaji 
         اَللَّهُمَّ إِنِّيْ أَسْأَلُكَ فَهْمَ النَّبِيِّيْنَ وَحِفْظَ الْمُرْسَلِيْنَ وَالْمَلاَئِكَةِ الْمُقَرَّبِيْنَ. اَللَّهُمَّ اجْعَلْ لِسَانِيْ عَامِرًا بِذِكْرِكَ وَقَلْبِيْ مَلِيْئًا بِخَشْيَتِكَ، إِنَّكَ عَلَى مَا تَشَاءُ قَدِيْرٌ.
        Maksudnya: “Ya Allah! Aku memohon daripadaMu kefahaman para nabi, ingatan para rasul dan malaikat terhampir. Ya Allah! Jadikanlah lidahku basah dengan zikir kepadaMu, hatiku dipenuhi dengan takut kepadaMu. Sesungguhnya Engkau maha berkuasa di atas segala apa yang Engkau kehendaki.”

        Doa selepas mengulangkaji
        اَللَّهُمَّ إِنِّي أَسْتَوْدِعُكَ مَا قَرَأْتُ وَمَا فَهِمْتُ وَمَا حَفِظْتُ فَرُدَّهُ إِلَيَّ عِنْدَ حَاجَتِيْ إِلَيْهِ، إِنَّكَ عَلىَ كُلِّ شَيْءٍ قَدِيْرٌ
        .Maksudnya: “Ya Allah! Sesungguhnya aku menitip apa yang aku baca, faham dan hafal kepadaMu. Maka kembalikanlah ia kepadaku ketika aku memerlukannya. Sesungguhnya Engkau maha berkuasa di atas segala sesuatu.”Doa Pada Hari PeperiksaanDicadangkan agar doa-doa berikut diucapkan pada hari peperiksaan, iaitu sebelum dan semasa peperiksaan berlangsung:

        Ketika memasuki dewan peperiksaan:
        وَقُلْ رَبِّ أَدْخِلْنِي مُدْخَلَ صِدْقٍ وَأَخْرِجْنِي مُخْرَجَ صِدْقٍ وَاجْعَلْ لِي مِنْ لَدُنْكَ سُلْطَانًا نَصِيرًا
        Maksudnya: “Dan katakanlah: “Wahai Tuhanku! Masukkanlah daku dengan kemasukan yang benar lagi mulia, serta keluarkanlah daku daripadanya dengan cara keluar yang benar lagi mulia; dan berikanlah kepadaku daripada sisiMu hujah keterangan serta kekuasaan yang menolongku.”

        Ketika menerima kertas soalan:
        قَالَ رَبِّ اشْرَحْ لِي صَدْرِي. وَيَسِّرْ لِي أَمْرِي. وَاحْلُلْ عُقْدَةً مِنْ لِسَانِي. يَفْقَهُوا قَوْلِي
        .Maksudnya: “Wahai Tuhanku, lapangkanlah bagiku dadaku. Dan mudahkanlah bagiku tugasku. Dan lepaskanlah simpulan daripada lidahku, supaya mereka faham perkataanku.”

         Ketika sukar menjawab:
        ياَ حَيُّ يَا قَيُّوْمُ، بِرَحْمَتِكَ أَسْتَغِيْثُ.
        Maksudnya: “Wahai Tuhan yang maha hidup lagi maha berdiri dengan sendirinya. Dengan rahmatMu aku bermohon pertolongan.”
          
        Atau:
        اَللَّهُمَّ لاَ سَهْلَ إِلاَّ مَا جَعَلْتَهُ سَهْلاً وَأَنْتَ تَجْعَلُ الْحَزَنَ الصَّعْبَ إِنْ شِئْتَ سَهْلاً
        .Maksudnya: “Ya Allah! Tidak ada kesenangan melainkan pada perkara yang engkau jadikan kesenangan padanya. Dan engkau menjadikan kedukacitaan dan kesukaran sebagai mudah dan senang jika Engkau kehendaki.”

        Jika anda terlupa jawapan:
        اَللَّهُمَّ يَا جَامِعَ النَّاسِ لِيَوْمٍ لاَ رَيْبَ فِيْهِ اجْمَعْ عَلىَ ضَالَّتِيْ مَعْلُوْمَاتِيْ
        .Maksudnya: “Ya Allah! Tuhan yang menghimpunkan manusia pada hari yang tiada keraguan padanya. Himpunkan barangan dan maklumat yang hilang daripadaku


        Setiap usaha yang kita lakukan dan disertakan dengan berdoa kepada Allah, InsyaAllah pasti akan berjaya

        Wednesday, February 9, 2011

        Mutiara Kata

        Sunday, February 6, 2011

        ChurpChurp | Social Share » How do you define 'healthy'? (Preview)

        ChurpChurp | Social Share » How do you define 'healthy'? (Preview)

        Want to know how to live a stress free balance lifestyle? Take the profile test to a journey of self-discovery and improvement. #NestleProfiler 

        Saturday, February 5, 2011

        "Tokek-Man"




        Ape nie??  

        Cak,cak,cak... Nie bukan "Cicak-Man", nie adek bradeknye, "Tokek-Man". Ini cicak la, tapi bukan sebarang cicak, ia amat unik. Uniknye ciptaan Tuhan.  Ade yang panggil Pokke, tapi ape pown ia sejenis reptil yang masuk dalam golongan cicak besar, name ilmiah nye adalah Gekko.
        Baru-baru nie pown membe aku ckp die terjumpa natang nie kt Taman Kelisa, hostel kami..biar betul.. Kalo cicak bese 2, banyak la kt uma aku.

        Jom Kenali "Tokek"

        Tokek/Pokke adalah cicak yang berukuran besar, berkepala besar. Panjangnye boleh mencapai 340 mm, hampir setengahnya adalah ekornya. Tokek  ini mempunyai banyak bintil besar,abu-abuan kebiruan atau kecoklatan, dengan bintik-bintik berwarna merah bata atau jingga. Bahagian perutnye  seperti keputihan atau kekuningan. Ekornye membulat dan berbelang-belang. Jari-jari kaki depan dan belakang terdapat bantalan pengisap yang disebut scansor, yang terletak di sisi bawah jari. Gunanya untuk melekat pada permukaan yang licin. Tokek/Pokke biasanye ditemui dipohon-pohon, di desa dan di tepi hutan. Ia aktif pada waktu malam, pada siang hari, ia akan sembunyi di lubang-lubang kayu, atau lubang batu. Tokek bertelur dan  telurnya saling berlekatan dan melekat di celah-celah pohon. Telur akan menetas dalam dua bulan lebih.



        Sekarang sudah menjadi kegilaan orang-orang muda mencari tokek/pokke sbb ia mendapat permintaan yang tinggi. Natang nie ley wat duet katanya tapi nak menjagenye bukannye senang. Ia tak boleh terdedah pada cuaca yang panas,sejuk sangat pown tak boleh. Lagi senang bela ikan jos. Bayangkan dengan beratnye yg sudah mencecah 300gram ke atas dan jenis mata merah badan berbintik merah,da dapat ribuan ringgit. Sape tak nak kn..ley jd jutawan. 

        Ape keistimwaannye sehingga mendapat permintaan tinggi??
        1. Dalam perubatan, dipercayai cicak nie mempunyai zat aktif yg mampu meningkatkan antibodi badan. Zat tersebut diberi dengan nama IUPAC Tri-heksipentafenikol..adoi,terbelit lidah nk sebutnye, ia mempunyai sifat meyekat pertumbuhan kanser, melawan HIV dan H1N1 viral. Dipercayai zat ini akan muncul apabila berat da mencapai 350gram.
        2. Anti-body dalam tubuhnya mampu meneutralkan racun yang menyebablan alergi dalam tubuh manusia, seperti gatal-gatal dan asma.
        3. Pangkal ekornya lak mampu memulihkan sel tubuh yang rosak.
        4. Sebagian masyarakat mempercayai khasiatnya untuk meningkatkan tenaga setelah seharian bekerja.

        Ape-ape pown sesungguhnya ciptaan Tuhan tu sangat indah dan unik. Setiap kejadian Tuhan pasti ade hikmah dan manfaatnya. 

        Rasulullah s.a.w telah bersabda yang maksudnya:”Bahawa Allah telah menurunkan penyakit dan ubat dan dijadikan kepada setiap penyakit ada ubatnya, berubatlah tetapi jangan berubat dengan benda-benda yang haram.”


        p/s ; Tolong jgn la tangkap "aku"..aku tak bersalah..sob3




        Thursday, February 3, 2011

        Situ Sana Sini Pong-Pong

        Selamat Tahun Baru Cina


        Ni hao..
        Gong Xi Fa Cai /恭喜发财 kepada sume warga cina..
        X lupe kepada Xing Yi, Melissa Yau au aw, dan Ng Khin Sheng rakan UTHM aku.
        Maceh bg limau kt ktorg,student meki UTHM..toceh2.






        "pang pong pang pong" mercun berbunyi. Bile mercun bnyi je, bg org melayu beragama Islam,da tau da raye la 2..da jd tradisi.
        Bunyi mercun die mengalahkan org takbir. Xkne tradisi tue ngn kite..sepatotnye tradisi kte bertakbir dari rumah ke rumah..ceh wah. 
        Tiap2 taon kampong aku wat..dr kecik join gak.


        Lagi hebat masyarakat cina nye mercun..tradisi diorg tiap tahun baru cina,diorg bakar mercun.  Ikut fahaman diorg,bakar mercun ni nk halau setan dan nasib malang lo. Lg satu,jiran sebelah aku nie,uma da siap bertanglung,
        uma nmpk merah je..merah ade ong ma. Rumah-rumah dihiasi dengan buah limau sebagai simbol murah rezeki, bunga dan pokok limau. Family die sume ade,meriah tue.. Malam nie, dari kol 10.30 smpai kol 1, "pang pong,pang pong " je.Aku post blog nie pown berteman kn bunyi mercun yang berdentum di
        di langit,memecahkn kesunyian malamku. "woi,aku nak tidow la"kata bla bla bla.haha
        naek pcah tlinga aku dgr..mne tak nye..kiri knn,blakang org cina.naseb dpn org melayu.Sabar je..yg pnting hulur limau. Dkat 2 kotak
        limau kt uma aku hasil pemberian salesman cina yg berurusan ngn bapa aku. Toceh2.Xkn limau je kot uncle,angpaw xdak.hehe.


        Pang pong pang lg,banyak tol mercun diorg,,mercun papan 2 agknye berpapan-papan kot.. 
        Aku x tau la mne diorg dpt nie,bkn nk hulur2 cket.haha. Tapi pang pong pang diorg pown, xde lak dengar kes dlm brite putus jari la,uma meletup la, "first blood" la sbb
        maen mercun. Diorg maen secara berhemah kot,,diorg pkai safety ma. Berbanding masyarakt melayu mereka terlalu kreatif kot,smpai nk test kt diri sndri,wat mercun sndri nk tnjuk kehebatan masing2. 






        Tahun Baru Cina merupakan perayaan terpenting orang Cina bagi menyambut tahun baru dalam kalendar qamari Cina. Kalendar qamari Cina terbahagi kepada kitaran 12 tahun dan dinamakan sempena nama haiwan.
        Ikut kalendar,tahun nie,tahun arnab..ini sungguh cute
        Masyarakat Cina percaya Tahun Baru Cina tahun ini yang jatuh pada Tahun Arnab daripada jenis ‘arnab logam’, akan membawa berita baik untuk ekonomi dunia



        HaiwanDahan bumiTarikh
        Tikus zǐ19 Februari 19967 Februari 2008
        Lembu chǒu7 Februari 199726 Januari 2009
        Harimau yín28 Januari 199814 Februari 2010
        Arnab mǎo16 Februari 19993 Februari 2011
        Naga chén5 Februari 200023 Januari 2012
        Ular sì24 Januari 200110 Februari 2013
        Kuda wǔ12 Februari 200231 Januari 2014
        Kambing wèi1 Februari 200319 Februari 2015
        Monyet shēn22 Januari 20048 Februari 2016
        Ayam yǒu9 Februari 200528 Januari 2017
        Anjing xū29 Januari 200616 Februari 2018
        Khinzir hài18 Februari 20075 Februari 2019


        Pesanan dari MHB Ok..toceh2




        Puak-ku