Sunday, March 6, 2011

Rahsia Nak Speaker Sedap

بِسْــــمِ ﷲِالرَّحْمَنِ الرَّحِيم

اَلسَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ

Aku sebenarnya baru berjinak-jinak dalam bidang sound quality, ni sume gara2 sifu aku la Fahmi Hud. Aku pomot nama ko bro..sorry bro.haha. Aku tak da la tau sangat pasal sound quality ni, nak kongsi apa yang aku tau je. 

Rahsia Besar Nak Speaker Sedap (Best sound quality)

1. Sumber
  • mesti CD ori punye (kadang2 kualiti bunyi CD ori Malaysia tak sesedap yang luar negara punye)
  • Lagu mesti dalam format lossless, (FLAC,WAV,ISO,APE) tak main format MP3 ni. boleh download je kat sini http://allvpop.com/. Perbezaannya pada bitrate. Format MP3 biasanya dalam 192kbps, format FLAC bitrate dalam 1100kbps++ maknanya sedap lagi jelas. Player yang bagus untuk main format ni adalah Foobar.

2. Hardware (Peranti Keras)
  • Sound card - untuk laptop khasnya, memang tak da built in sound card. Rekemen guna USB DAC PCM2704 da ok. Tak mahal RM90 je. PCM**** tu adalah komponen penting dalam sound card.
 Mini USB DAC PCM2704

Casing buat sendiri je
  • Kapasitor 
   Haruslah yang berkualiti (made in Japan)

3. Kabel
  • Guna lah 'monster cable'. Agak beratus jugak la harga.


4. Jenis Material Speaker
  • Material kayu (wooden) yang paling bagus. 

 Edifier R1200T 2.0 studio audio speaker. 
Jenis bahan: Wooden MDF 


5. Ciri-ciri
    • Watt : Speaker dan amplifier yang mempunyai power yang tinggi, bunyi akan lebih jelas dan kuat. Takde masalah kalau nak buka volume kuat2, bunyi speaker tak akan pecah. Memang bergegar la nanti. Power dikira dalam RMS (root mean square).  
      • Signal to noise ratio (SNR): 85dBA. Maknanya berapa kuat bunyi speaker untuk sedap didengar dan tidak menyakitkan telinga bergantung pada nilai dBA-nya. 

        Ada banyak lagi faktor nak speaker jadi sedap. Pro2 sound quality tau la, aku belum sempat stadi jauh lagi. Sebenarnya tak perlu speaker mahal sampai beribu riban, lain la yang betol2 gile sound quality, jenis telinga da 'rosak' punya orang, anak menteri, datuk2 banyak duit boleh la beli, cukup dengan ikut aspek yang dinyatakan di atas. Untuk yang baru berjinak-jinak, standard speaker bajet RM150++ je yang spec minimum macam yang bawah ni tambah dengan mini USB DAC da cun da. Speaker keluaran Edifier adalah yang paling baik.

        Edifier M3400 
          
        • Power output: RMS 8W × 2+18W (THD=10%)
        • Signal to noise ratio (SNR): 85dBA
        • Input socket: Stereo RCA Line-in
        • Input impedance: 10Kohm
        • System frecuency response: R/L 200Hz-20KHz   SW 30Hz-140Hz
        • Adjustment Modes: Volume of line controller, Bass level
        • Bass unit: Magnetically shielded, 6.5 inch (166mm), 4ohm
        • Mid-range unit: Magnetically shielded, 3 inch (78mm), 4ohm
        • Tweeter unit: Magnetically shielded, 3/4 inch, 8 ohm
        • Input power: Refer to the Voltage information on rear panel
        • Subwoofer dimensions: 234(W)×261(H)×305(D)mm
        • Satellite dimensions: 90(W)×181(H)×137(D)mm
        • Weight: Approximately 8.8kg

        Pesanan : Dapatkan nasihat pro sebelum membeli speaker, kalau tak nak rugi.


        9 comments:

        kaizen said...

        terbaik....
        aku nk lwn fahmi tok kete aku...

        Arepeace@ M.H.B said...

        haha..untuk kete laen cket atem.

        kaizen said...

        tu psal nnt aku berguru dgn fahmi dulu...da ok bru lwn tok guru...

        Arepeace@ M.H.B said...

        haha..bab audio die pro doe. Ingt snang nk lwn

        inspirasiizra said...

        apis,, sound card tu mane ko beli -

        Arepeace@ M.H.B said...

        kat forum lowyat..

        Fahmihud said...

        pengalaman sy sudah melebihi 9tahun...so....

        Fahmihud said...

        pengalaman sy sudah melebihi 9tahun...so...bab2 audio nie..kacang jer...haha...

        Arepeace@ M.H.B said...

        2 die. Sila beri tunjuk ajar

        Puak-ku