Monday, January 31, 2011

1 Malaysia 1 Hujan

 بِسْــــمِ ﷲِالرَّحْمَنِ الرَّحِيم 

اَلسَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ


Hujan oh hujan kenapa engkau turun,
Macam mana aku tak turun,
Katak panggil aku,
(lagu kanak2
Cian katak kene disalahkan


Hujan yang turun bagaikan mutiara..
Berkilau bersinar berkerdipan..
Subur menghijau bumi terbentang..
Dan bayu berpuput lembut..

(petikan lagu hujan-Allahyarham Sudirman Hj Arshad)


kenapa Hujan Band lak nie?? Ini xde kne mengena dalam ini crite..just for enjoy^^




Hujan oh Hujan..


Sabtu 29 Jan: Hujan lg..nmpknye perancangan aku nak balek tergendala pulak..ciannye. Tapi xpe,,aku ley luangkan mase lg ngn roomate aku yg suweet,Noh bermaen dot A bersama2. Anan ngn Cuko jugak x jadi balek..ape lagi ktorg plan lak nk karok lg,sbb jumaat ritu x puas karok..nmpknye x kesmpaian jugak,hujan x bnti lg. Ktorg tgk bola saje..Kelantan vs Selangor.haha. 


Ahad 30 Jan: Yes!! aku bangun awal kol 6.30pagi..semangat nk balek awal pagi tgk kat luar hujan lg memalaskan aku  xnk,aku nk balek jugak..tngu pnye tungu pnye tngu hujan x hnti..smpai ke ptg..ini x ley jd aku nekad nak balek gak..xpe tnggu bas kuning ujan2..opss! pastu alangkah suweetnye Noh lak offerkan diri nk anta aku kt bus stop ngn motor PHN die ujan2 lak 2. Nape la aku x pkir cm2 ek smlm..???? Dem..bas orkid nk balek melaka lak lmbt smpi. Xpe, pegi topap dlu..awek tpap tu lawa dow..asal le x mnx nombor.haha. Sepanjang perjalanan kebanyakkan ruma kt Batu Pahat da bnjir. Smpai ke Melaka pown ujan gak..


1 malaysia ke ujan nie???
Arini aku tgk Berita..tibe2 lak rajin bukak berita.haha
1,900 mangsa banjir di Negeri Sembilan dipindahkan
Banjir di Johor ragut 2 nyawa 28,900 dipindahkan
510 keluarga dipindahkan ke 26 pusat pemindahan
Pahang mula dilanda banjir

Ape2 pown hujan itu rahmat ^_^
Jom kite layan lagu nie
Lagu Hujan-Allahyarham Sudirman Hj Arshad















Sunday, January 30, 2011

For the 1st Time

 بِسْــــمِ ﷲِالرَّحْمَنِ الرَّحِيم

اَلسَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ


Hai,sume blogger2 arini pada tarikh 30 Jan 2011 jam lappy ku  8.26am 20saat bertempat di K043,Taman Kelisa, ,x balek lg aku nie...ini adalah ari pertama mule post dlm dunia blogger nie,,ini siyes oi. Oh,apakah yang mendorong aku wat sume nie??,,,demmmm. Tapi melihatkan rakan2 ku da ramai membloggerzz kn diri,,aku nk try gak ape la best sgt wat blog nie, ade la org kte wat blog nk cri awek la,,sape ek yg kte 2????hoho. Ade yg nk berkongsi idea,,tapi kt blog nie ley wat duet gak ek,,cm menarik. Aku nie xdela pndai sgt nk berhujah2 nie,,untuk pertama kali ni,,aku malaz nk tulis byk,,ape kate copy paste je dulu,haha..adan mke..




SIAPA YANG MENGGUNAKAN PERKATAAN "SALAM"? apakah maksud disebaliknya??


Maka berpalinglah (hai Muhammad) dari mereka dan katakanlah:"Salam (selamat tinggal)".Kelak mereka akan mengetahui (nasib mereka yangburuk). (QS. 43:89)

baik gunakan,,,ASSALAMUALAIKUM atau ASSALAMUALAIKUM WARAHMATULLAH HIWABARAKATUH...

Ilmu utk dikongsi bersama. Sekadar peringatan untuk semua rakan-rakan muslim yang lain..

Baginda SAW memberi salam dengan lafaz“Assalamualaikum” dan menjawab salam dari para sahabat baginda dengan salam yang lengkap iaitu “Waalaikumussalam warahmatulallahhi wabarakatuh”

 Ringkasnya, baginda SAW akan ;Beri salam dengan ucapan - “Assalamualaikum”

dan…Jawab salam - “Waalaikumussalam warahmatulallahi wabarakatuh”

Lagi satu, perlu diingatkan juga semasa menjawab salam,
saya dengar ramai orang jawab salam dengan ucapan yang tidak tepat.

Jawab salam yang betul ialah ;

“WAALAI KUMUS SALAM”dan bukannya yang selalu saya dengar iaitu ;

“WAALAI KUM SALAM”

Apabila kita ingin berkirim salam pada orang lain, hendaklah kita berkata
“Kirim salam, assalamualaikum pada ASHREE ye” contoh lerr…
Dan bukannya : “Kirim salam kat ASHREE yer”
Dan jangan pula memandai-mandai tambah perkataan seperti ” Ko tolong kirim salam maut kat dia yer“.

Statement ini walaupun dalam nada bergurau, tapi ia adalah menyalahi syariat dan berdosa, walaupun sekadar gurauan!
Selain itu, janganlah kita menggantikan perkataan “Assalamualaikum” dengan“A’kum” dalam sms atau apa sekalipun melalui tulisan.

Jika perkataan “Assalamualaikum” itu panjang, maka hendaklah kita ganti dengan perkataan “As Salam” yang membawa maksud sama dengan “Assalamualaikum”.

Sesama lah kita memberitahu member-member yang selalu sangat guna shortform“A’kum” dalam sms ataupun email. Perkataan ‘AKUM‘ adalah gelaran untuk orang-orang Yahudi untuk orang-orang bukan yahudi yang bermaksud‘BINATANG‘ dalam Bahasa Ibrani.

Ia singkatan daripada perkataan ‘Avde Kokhavim U Mazzalot’ yang bermaksud ‘HAMBA-HAMBA BINATANG DAN ORANG-ORANG SESAT‘.
Jadi, mulai sekarang jika ada orang hantar shortform “A’kum“, kita ingatkan dia guna “As Salam” kerana salam ialah dari perkataan “Assalamualaikum“.

* Jangan guna “Bye” kerana“Bye” adalah jarum sulit Kristian yang bermaksud “Di Bawah Naungan Pope.”
Jangan guna “A’kum” kerana“A’kum” bermaksud “Binatang” dalam bahasa Yahudi.
* Jangan guna “Semekom” kerana“Semekom”bermaksud “Celaka Kamu.”Gunakan perkataan “ As Salam” sebagai singkatan bagi“Assalammualaikum.”


Sekian, selamat beramal


















p/s : trimas to syok.org,,copy n paste tnpa kebenaran
       Taman Kelisa,,

Puak-ku